Apteekit ja sairaalat

Kaikenkattava matkustajavakuutus on aina tarpeen. Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin hankkimista suositellaan. KELA:n myöntämällä, ilmaisella kortilla EU- ja ETA-alueella matkustava saa akuutissa sairastapauksessa sairaanhoitopalveluja samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Eurooppalaista sairaanhoitokortista lisätietoa Kelan verkkosivuilta.

Ospedale Nuovo Regina Margherita (Trasteveren puolella) on turistisairaala, auki 24 h. Tarkoitettu ”pikkuvioille” kuten ripuli, flunssat ja pienet haavat jne. Lateraanikirkon läheisyydessä on taas Azienda Ospedaliera S. Giovanni Addolorata. Merkitsin karttaan muutaman sairaalaan suunnistamista ja hätätapauksia varten.

Apteekkien aukioloaikoja ja osoitteita voit tutkailla lisää TÄÄLTÄ.

Yleinen hätänumero on 112, mutta voit myös soittaa

  • 113 – poliisi
  • 115 – palokunta
  • 118 – ensiapu

Apteekki

Matkalle kannattaa ottaa mukaan

Omien sekä kolmio-lääkkeiden lisäksi kannattaa ottaa käsikauppalääkkeet Suomesta. Apteekkien hintataso varsinkin turismin kyllästämissä kaupungeissa on korkeampi kuin Suomessa joten nappaa mukaan. Jos anaflylaksian mahdollisuus on olemassa, ota sinulle määrätty Epipen Suomesta mukaan.

– ibuprofeiinit ja parasetamolit
– allergialääkkeet
– rakkolaastarit
– hydrokortisonivoiteet
– hyttysten puremaan tehoavaa voidetta, meidän suosikki on vanha kunnon Tiikeribalsami, joka poistaa kutinan pitkäksi aikaa. Italialaiset itikat ”zanzare” aiheuttavat joillekuille karmaisevan kokoisia paukamia.

Farmacian lisäksi Italiasta löytyy parafarmacia, josta saat luontaistuotteita, perusterveydenhoidon apuvälineitä, aurinkosuojaa ja suppeamman valikoiman lääkkeitä. Vastannee suomalaista luontaistuotekauppaa pienellä länsimaisen lääketieteen twistillä sekä erikoistuotteilla. Jos joku osaa kuvailla erot paremmin, auta ihmeessä!

Omat kokemukseni sairaanhoidosta ovat olleet pelkästään positiivisia

Roomassa jouduin tilaamaan ambulanssin ystävälleni joka kaupunkiin saavuttuaan sairastui mystisesti. Hätäkeskuksessa vastannut nainen ei häikäissyt englannintaidoillaan, mutta yhdessä yrittämällä selvittiin. Ambulanssissa käytiin esitiedot läpi englanniksi ja italiaksi, vaikka tuskaisan ystäväni elekielikin olisi kyllä selvittänyt paljon.

Ystäväni pääsi sairaalavuoteeseen sairaalaan päästyämme ja kauaa ei pitänyt odottaa. Huoneessa vastaanottavan lääkärin kanssa odotti sairaanhoitaja joka tallensi esitiedot ja otti samantien verikokeet lääkärin tarkisteltua potilasta. Samaan syssyyn käynnistettiin suonensisäinen lääkitys, perustippa kipulääkkeineen. Verikokeiden valmistuttua diagnooksiksi varmistui vatsahaava (tämä varmistettiin myös Suomessa) ja palasimme hotelliin vatsansuoja- ja kipulääkkeiden kanssa. Aikaa meni vajaa kolme tuntia apteekkireissun kera. Viikonloppu oli toki pilalla, mutta hoito oli ensiluokkaista.

Olen ollut myös mukana suomalaisen ystäväni roomalaisessa juurihoidossa, yksityinen hammaslääkäri oli lempeä ja taitava, korjaten suomalaisen hammashoidon jäljet. Yhden hampaan juurihoidon hinnaksi tuli 100 euroa. Taas yksi ei niin rentouttava viikonloppu maailmalla.

Itse hain Firenzessä alkaneeseen infernaaliseen korvakipuun hoitoa ja yllätyin sairaalassa saadessani suoraan suunnistusohjeet julkisen puolen korva-, nenä- ja kurkkutautien sairaalaan, erikoislääkärin luo. Normaalikäytäntö, täällä ei tarvitse odotella lähetteitä jos on selkeä tuntuma vaivasta. Aikaa meni kaikkineen muutama tunti lähdöstä kotiinpaluuseen. Lääkäri teki huomiot samalla purentavirheestäni, sekä virheellisen työskentelyasennon aiheuttamista vaivoista. Mukava mies joka patisti oikeaan suuntaan itsehoidossa.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Turistille