Basilica di San Giovanni in Laterano

Piazza di San Giovanni in Laterano, Celio

Basilika (suomalainen arkkitehtuurin termi, italiaksi basilica) on suorakulmion muotoinen, kolmi- tai useampilaivainen rakennus, jossa keskilaiva on muita laivoja korkeampi, niin että valo pääsee sisään sen yläosan ikkunoista. (Keskilaiva tarkoittaa keskikäytävää.)

Sanalla basilica tarkoitetaan kuitenkin myös erityisen arvoaseman omaavaa kirkkorakennusta sen muodosta riippumatta. Roomassa paavillisia (patriarkaalisia) varhaiskristillisiä suuria basilikoja on  neljä: San Pietro in Vaticano eli Pietarinkirkko, San Paolo fuori le mura, San Giovanni in Laterano eli lateraanikirkko ja Santa Maria Maggiore.

Yllämainituista kirkoista Lateraanikirkko on vanhin ja korkea-arvoisin. Kirkon rakennuttajana toimi Konstantinus Suuri.

San Giovanni on Rooman piispan kirkko eli katedraali. Koska paavi on samalla Rooman piispa, on kirkko Vatikaanin ja sen pukeutumissääntöjen alainen, täällä vahditaankin tarkemmin paljaiden polvien sekä olkapäiden peittämistä. Huiveja saa ainakin kirkon etupuolen ovilta pyydettäessä lainaan. Myös katukauppiaat näkevät tässä oivan markkinaraon.

Jos saavut kävellen keskustasta kirkolle, on sinua vastassa egyptiläinen obeliski. Tämä Rooman korkein obeliski on jalustoineen 47 metriä.

Obeliskipiazzan puolella on kahdeksankulmainen kastekappeli, jonka sanotaan olevan kristikunnan vanhin kastekirkko.

Tien toisella puolella sijaitsee Scala Santa jonka portaita kuljetaan konttaamalla.. lue lisää.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot, San Giovanni