Basilica di San Pietro in Vaticano

Vatikaani, Pietarinaukio

Pietarinkirkkoon on sisäänpääsy ilmainen. Päästäkseen kirkkoon tulee vierailijalla olla olkapäät sekä polvet peitettynä tai sisäänpääsy estetään. Kiireisimpinä turistikausina huiveja jaetaan lainaksi jonottajille.

Pietarinkirkon pituus on 212 metriä, korkeus 133 metriä ja pinta-ala 23 000 m². Kirkkoon on laskettu mahtuvan 60 000 ihmistä, tulkinnasta riippuen suurinpiirtein yhtä paljon mahtuu Colosseumille. (Määrät ovat harvoin kiveen kirjoitettuja, tuntuvat vaihtelevat lähteestä riippuen.) Pietarinkirkon aukiolle mahtuu 300 000 ihmistä mikä taas on hieman enemmän kuin Circus Maximuksen antiikin aikaisen katsomon väkimäärä.

Heti oven jälkeen oikealla on Michelangelon Pietà-veistos turvalasin takana.

Pietarinkirkkoon ja sen alle on haudattu useita paaveja. Kirkon kryptaan on haudattu myös kruunusta luopunut ja katolilaisuuteen kääntynyt Ruotsin kuningatar Kristiina. Hänen hautansa sijaitsee Johannes Paavali II:n haudan vieressä.

Pietarinkirkon aukiolta löytyy vessat. Varo katukauppiaita jotka koettavat myydä kaiken maailman ”ohi jonon”- ja alennuslippuja, he eivät ole Vatikaanin museoiden virallisia myyjiä.

Pietarinkirkon kupoliin on maksullinen pääsy ja osa matkasta täytyy kulkea jalkaisin. Mitä korkeammalle kupoliin päästään, sitä kapeammaksi portaikko käy. Tämä kannattaa huonokuntoisten ja tuhdimpien henkilöiden muistaa.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot, Vatikaani