Basilica Santi XII Apostoli

12 pyhän apostolin kirkko

Piazza dei Santi Apostoli 51

Jos Piazza Venezian liikenteen meteli ja ostoskatujen loppumaton tungos väsyttää, piipahda tässä sivukadun kirkossa nauttimassa hetki rauhasta. Kirkon nimi viittaa tietenkin Jeesuksen kahteentoista apostoliin. Vieläkö joku muistaa nimilitanian jota koulussa tankattiin?

Henkilökohtaisesti minua tässä kirkossa viehättää ihastuttava nartheks. Rooman keltaiset sävyt niin katulampuissa, seinissä kuin aurinkoisessa ilmassakin miellyttävät jostain syystä minua.

Eikä nähtävyyksien katselemisen tarvitse olla niin vakavaa, edes kirkkojen kohdalla, täällä viimeksi nauroin etuoven huonovointisille leijonille 😀

Sisätiloissa hurmaa kirkon upea barokkikatto. Roomassa saakin kulkea niska väärällään kun ihan joka puolella on jotain mitä haluaa ihastella. Jäykälle toimistoniskalle melkoista jumppaa.

Olen yrittänyt hieman tutustua näihin taide- ja aikakausisuuntauksiin joten tässä myös teille:

Barokki oli taidesuuntaus, jota sävytti suurellisuus. Se käytti mahtipontisuutta ja ylenpalttista koristeellisuutta luomaan draamaa ja jännitettä maallisen ja kirkollisen vallan ilmaisukeinona kuvanveistossa, maalaustaiteessa, arkkitehtuurissa, sisustuksessa, kirjallisuudessa, teatterissa ja musiikissa. Barokin aikakausi alkoi noin vuoden 1600 paikkeilla Roomassa Italiassa, ja levisi sieltä lähes koko Eurooppaan ja Amerikan mantereelle. – Wikipedia

Kyllä näyttäisi kaikki elementit edellisestä kappaleesta toistuvan tässä katon teoksessa. Borromini käytti barokin illusionismia San Carlo alle Quattro Fontane -luostarin sisäpihassa. Kyseisen kirkon katto on taas tyyliltään jotain aivan muuta kuin tämä allaoleva, kannattaa käydä vilkaisemassa tätä pienen pientä ihanuutta.

Michelangelon hauta sijaitsi tässä kirkossa, mutta kaverit päättivät omatoimisesti erään illan hämärissä hakea veikkosen Firenzeen lepäämään. Kirkkoon on haudattu useampi kardinaali, yksi kreivi ja italialainen paavi Clemente XIV.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot