Eettinen matkailu

Älä roskaa

Mikään ei ole niin sietämätöntä kuin katsella espanjalaisilla portailla Roomassa turisteja jotka ensin rikkovat kieltoa syödä eväitä portailla, mutta jotka vielä jättävät roskat istumapaikalleen vaikka roskiksia on piazzalla lukuisia. Roskaaminen on yleismaailmallinen ongelma ja aivan liian suuri ongelma joka olisi yksinkertaisilla teoilla korjattavissa olemattomaksi. Tupakantumppien heittäminenkin on kiellettyä nykypäivinä, etsi siis se lähin roskis. 2.2.2016 voimaan tulleen lain mukaan roskaamisesta saa Italiassa 30-300 euron sakon, käytännöt toki vaihtelevat kaupungeittain.

Kierrättäminen

Italiassa on lajittelumahdollisuudet tarjolla, käytä siis niitä. Pakkaa myös jätteesi mahdollisimman vähän tilaa vieväksi. Vesipullot saat näppärästi pieneen tilaan kun otat korkin pois ja rullaat pullon pohjasta alkaen kasaan ja lopuksi laitat takaisin korkin paikoilleen. Roomassa voit myös juoda vettä suoraan kaduilla olevista vesipisteistä, vähennät näin ostettavien muovipullojen määrää. Vesi on täysin juomakelpoista!

Älä koske!

Kun tuhannet ja taas tuhannet turistit vuosittain hipeltävät patsaiden varpaita, kuluu kivikin lopulta. Vuosisatoja tähän päivään asti säilyneet, korvaamattomat taideaarteet ovatkin yhtäkkiä vaarassa vahingoittua.

Merkityt polut

Kun vaellat, noudata osoitettuja polkuja. Polut on merkitty jotta luontoa saataisiin suojeltua turistien massavaelluksilta ja roskaamiselta.

Majoittuminen ja ravintolat

Jos mahdollista, vältä ketjuhotelleja ja valitse pieniä paikallisia yrittäjiä sekä agriturismoja. Näin maksimoit rahan päätymisen paikallisten käsiin ja edesautat sekä ylläpidät työllistymistä. Sama koskee tietenkin ravintoloita.

Tuliaiset

Sama kuin yllä. Vältä kiinakrääsää ja auta paikallisia käsityöläisiä/ruokatuotannon ketjussa olevia työllistymään. Halvat Made in Italy-krääsät on saatettu tuottaa hyvinkin epäeettisissä olosuhteissa.

Uskonnollinen kulttuuri

Maassa maan tavalla. Katolinen kirkko vaatii kirkkovierailijalta olkapäiden sekä polvien peittämistä. Vaikka tuhannet muut eivät niin tekisikään, mikset sinä tekisi niin? Toimimalla itse huomaavaisesti kunnioitat paikallisia ja näytät muille hyvää esimerkkiä.

Tutustu alkuperään

Kun perehdyt vaikkapa oliiviöljyjen tai viinien tuotantoon, vältät osallistumasta huijauksiin joissa halvalla tehdään tuotteita jotka eivät vastaa laatuvaatimuksia ja jotka vievät leivän yrittäjiltä suusta.

Kerjääjät

On helppo erottaa todelliseen tarpeeseen kerjäävät ihmiset organisoitujen ryhmien toiminnasta. Italiassakin huumataan lapsia jotta ne velttoina makaisivat päivät ”äitiensä” sylissä. Tanssiville lapsille rahaa antamalla varmistat sen, että he joutuvat jatkossakin seilaamaan kaduilla aamusta iltaan aikuisen vahtiessa kulman takana.

Mikäli mahdollista, vältä matkailua sesonkikautena

Kaupungit kuormittuvat äärimmilleen ja paineen tasaaminen pitkin vuotta helpottaa olosuhteita niin sähkönkulutuksen kuin jätehuollonkin osalta. Myös yritysten tasainen kassavirta paranee.

Käytä julkista liikennettä ja vältä suuria risteilyaluksia

Julkinen liikenne kuormittaa maapalloamme vähemmän kuin yksityisautoilu. Valitse mahdollisuuksien mukaan siis juna tai bussi. Italialaisiin kaupunkeihin on helppo tutustua myös kävellen ja polkupyöräillen. Milja kirjoitti blogissaan aiemmin Venetsiaan saapuvista risteilyaluksista, jotka dumppaavat roskansa kanaaleihin ja mylläävät kaupungin pohjamateriaaleja edistäen kaupungin hukkumista. Sama koskee montaa muutakin pientä risteilyalusta ja lauttamatkailua, vesistön saastuminen on todellinen ongelma.