€ Foro Romano

Via dei Fori Imperiali

Aukioloajat ma-su 0830 – ja vuodenajasta riippuen klo 16-19 / päivänvalon loppumiseen. Tai johonkin muuhun roomalaiseen ajanmääreeseen asti.. Liput kirjoitushetkellä 12,50 euroa. Samalla lipulla Colosseumille ja Palatinus-kukkulalle, yhteislippu voimassa kaksi päivää ja oikeuttaa vain yhteen sisäänpääsyyn kummassakin kohteessa. Lipun ostaessasi saat alueen kartan ja alueella on myös infokylttejä englanniksi. Tätä aluetta voi tutkailla ilman pääsymaksuakin Via dei Fori Imperialin pieniltä näkötasanteilta ja Piazza del Campidoglion takapuolelta.

Alueella on vesihanoja ja vessat. Nälkäisenä tänne ei parane lähteä samoilemaan eikä keskipäivän kuumimmassa auringonpaahteessa. Hattu päähän vähintään.

Nettisivut

Ennen ja jälkeen – vinkki lapsille sekä muille kaltaisilleni

11 vuotta sitten ostin turisteille tarkoitetun kuvakirjan jossa on kuvia Rooman tunnetuimmista raunioista sekä nähtävyyksistä. Kuvien niiden päälle vedetään muovinen välilehti joka millainen esim. Pantheon aiemmin oli. Kirja on nykyään 13-17 euroa eikä mitenkään välttämätön ostos, mutta esimerkiksi lapsien kanssa liikkuessa voi olla kiva tutkia kuvia ja havainnollistaa sitä mitä kaikki rauniot ennen oli. Kirjaa saa kirjoitushetkellä esim. Piazza Navonan kirjamyymälästä ja joistain sanomalehtipisteistä Roomassa.

Foro Romano

Valitsin tämän mukaan oppaaseen sillä onhan se hienoa käyskennellä antiikin todellisen Rooman keskellä. Foro Romano oli keskus, jonka ympärille kaupunki ajan myötä kehittyi. Forum oli Rooman poliittisen vallan keskus ja siellä käytiin oikeutta, hallinnoitiin, harjoitettiin kauppaa, uskonnollisia menoja ja jopa prostituutiota. Jos pystyt kuvittelemaan rakennuksille korkeat seinät, pylväskäytäviä jne. saat myös vilahduksen antiikin ajan kaupunkitilan käytöstä. Sanovat että pk-seudulla on ahdasta..

Tätä kohdetta varten suosittelen hieman etukäteistutustumista, sillä ilman taustatietoja on tämäkin alue asiaan vihkiytymättömälle taas vain yksi kivinen alue toisten joukossa. En väsytä teitä kertomalla jokaisesta kivenmurikasta tällä tontilla, mainitsen tässä joitakin niistä.

Ensimmäiset kuvat kukkulan päältä, pääsylippu kattaa myös tänne pääsyn. Kukkulalta on mahtavat näkymät alueen ylle.

Tempio dei Dioscuri

Nämä kolme pylvästä ovat kaikki mitä jäljellä on jumalkaksosten Castorin ja Polluxin temppelistä. Tämän parin mukaan on myös nimetty kaksosten tähtikuvio. Kreikkalaisen mytologian mukaan Castor oli tavallinen kuolevainen, Pollux taas kuolematon.

forum-romanum06-2

Tempio del Divo Romolo

Keisari Maxentiuksen nelivuotiaana kuolleen Romulus-pojan temppeli jota nykyään pidetään Jupiter Statorin temppelinä. Pronssiovet ovat alkuperäiset.

forum-romanum21

Basilica di Massenzio

Maxentiuksen basilika oli antiikin Rooman suurimpia basilikoita. Basilika oli korkein rakennus aina keskiaikaan asti. Tämä jäljellä oleva rakennelma on basilikan pohjoinen sivulaiva. Sen vieressä seisoessasi olet siis tavallaan kirkon keskikäytävällä ja voit kuvitella rakennelman ympärillesi sen mukaan.

Basilikassa oli Konstantinusta esittävä 12-metrinen marmoripatsas. Patsaan jäljellä olevat jättimäiset osat mm. pää ja käsi ovat Musei Capitolinin pihalla.

Basilica di Massenzio

Tempio di Vesta

Vestan (kotilieden jumalatar) temppeli oli pohjakaavaltaan pyöreä (kuvassa valkoisten pylväiden oikealla puolella), ja se jäljitteli varhaisia roomalaisia savimajoja, symboloiden siten julkista kotiliettä. Temppelissä paloi pyhä tuli, jota Vestan neitsyet (vestaalit) pitivät yllä. Sammumaton tuli oli Rooman säilyvyyden pantteja. Jos tuli sammui, ajateltiin koko Rooman olemassaolon vaarantuvan. Vestan neitsyiden uskottiin siis olevan kirjaimellisesti vastuussa Rooman kohtalosta, ja siksi heillä oli keskeinen osa monissa uskonnollisissa toimituksissa. Tuli sammutettiin ja sytytettiin uudelleen kerran vuodessa maaliskuun ensimmäisenä päivänä pidettävässä seremoniassa.

forum-romanum12-2

Curia Julia

Kuuria Julia on Julius Caesarin rakentama senaatin kokoontumishuone. Caesar kohtasi kuitenkin surullisen kuuluisan loppunsa ennen alullepanemansa rakennuksen valmistumista ja Augustus päätti kuurian rakentamisen. Borromini vei myöhemmin alkuperäiset pronssiovet Lateraanikirkkoon sitä restauroidessaan.

Vaikkakin tästäkin rakennuksesta puuttuu mm. pylväskäytävä, on se silti yksi alueen harvoista hyvin säilyneistä rakennuksista.

forum-romanum86

784px-curia_julia

A derivative work of a 3D model by Lasha Tskhondia – L.VII.C.

Arco di Settimio Severo

Septimius Severuksen riemukaari. Valkoisesta marmorista valmistettu rakennelma pystytettiin juhlistamaan keisari Septimius Severuksen ja hänen poikiensa Caracallan ja Getan voittoa parthialaisista (paimentolaiskansaa, nykyisin Iranin aluetta) noin vuonna 204.

Lue lisää Constantinon ja Titon riemukaarista.

forum-romanum16-2

Tempio di Antonino e Faustina

Antoninuksen ja Faustinan temppeli muutettiin 600- tai 700-luvulla San Lorenzo in Mirandan kirkoksi ja barokkijulkisivukin on kaiken lisäksi 1600-luvulta. Selittää tämän rakennelman kummallisen yhdistelmän siis. Temppelin rakennutti keisari Antoninus Pius edesmenneen vaimonsa Faustinan muistoksi vuonna 141 jKr.

forum-romanum28

Tempio di Saturno

Saturnuksen temppeli. Mun kuva on vähän väärinpäin, tuossa siis on rivissä huikeat kahdeksan kappaletta pylväitä, viimeiset rippeet temppelistä. Saturnuksen temppelissä säilytettiin kahtatoista pronssista lakitaulua, joihin oli kirjattu Rooman tasavallan lait. Täällä sijaitsi myös Rooman valtionrahasto. Saturnus oli roomalaisessa mytologiassa sadonkorjuun jumala. Saturnus kuvataan usein vanhaksi mieheksi jolla on puujalka ja kädessään viikate. Saturnuksen kunniaksi on vietetty myös Saturnaliaa joka oli roomalaisten keskitalvenjuhla. Syyskylvöt oli tehtyä ja oli aika juhlia maanviljelyn jumala Saturnusta. Juhliminen sisälsi vierailuja ystävien luona, syömistä, juomista, pienten lahjojen antamista ja yleistä hauskanpitoa, tuntuu vastaavan nykyisin jouluperinteitä.

forum-romanum17

Domus Tiberiana

forum-romanum34

Farnesen puutarhat

Ylhäällä kukkulalla

forum-romanum90-2

Arco di Tito

Lue tästä lisää toisesta artikkelistani..

forum-romanum54

Ja sitten lisää kuvia! Kuvat klikkaamalla suuremmiksi.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Antiikin Rooma, Colosseum, Maksulliset nähtävyydet, Via dei Fori Imperiali