Gianicolo & Villa Lante

Gianicolo on Rooman toiseksi korkein kukkula jolta avautuu näkymä yli koko Rooman. Kukkulalle pääsee nousemaan joko Vatikaanin tai Trasteveren puolelta.

Gianicololla on myös Villa Lante, jossa toimii Suomen Rooman-instituutti. Instituutti järjestää opetusta ja tutkimusta ennen kaikkea antiikintutkimuksen eri aloilla. Tutkimusalat ovat antiikin ja keskiajan historia, klassillinen filologia, arkeologia ja taidehistoria; instituutti on erityisen tunnettu epigraafisista tutkimuksistaan. Lisäksi instituutti majoittaa stipendiaatteja, eri alojen tutkijoita ja myös taiteen eri alojen edustajia. Instituutti sijaitsee Suomen valtion vuonna 1950 ostamassa arvokkaassa Villa Lanten renessanssihuvilassa.

Villa Lante on rakennettu Firenzen Medici-huviloiden mallin mukaisesti ja se on säilynyt lähes täysin alkuperäisessä muodossaan. Huvila on kuution muotoinen ja sen katteena on pyramidikatto.

nähtävyydet rooma gianicolo (2)

Garibaldino finlandese Herman Liikanen, suomalainen vapaustaistelija.

hermann liikanen

Mausoleo Osario Garibaldino

Garibaldiinien hautamuistomerkki. Muistomerkki on omistettu 1849-1870 kaatuneille Giuseppe Garibaldin vapaussotureille.  Taisteluja käytiin täällä Gianicololla tunnuksin Roma o morte, Rooma tai kuolema. Monumentti on pystytetty vuonna 1941.

nähtävyydet rooma gianicolo (11)

San Pietro in Montorio

Gianicolokukkulaa nimitettiin aikoinaan Montorioksi, monte d`oro, sen kullanvärisen hiekan takia. Pyhän Pietarin kirkko sijaitsee siis Kultavuorella. Kirkon edessä on upea näköala yli Teveren Roomaan.

Kirkko on pyhitetty Pietarille siksi, että miehen ristiinnaulitsemisen ajatellaan tapahtuneen täällä. Bramanten pikkutemppeli on kirkon luostaripihassa sen reiän kohdalla, missä Pietarin ristin ajatellaan seisoneen. Portit olivat kiinni, mutta Roni venkuloi temppelistä kuvan. Hyvä syy palata, päästään kurkistamaan toivottavasti sisäänkin.

nähtävyydet rooma gianicolo (5)

Acqua Paolan suihkulähde

Ei aivan ollut onni myötä, vesi ei tällä kertaa sulostuttanut barokkista suihkulähdettämme, opas Roomaan saa toistaiseksi hieman alastomamman kuvan.

Paola tarkoittaa paavi Paulus V:tä ja tämän suihkulähdeseinämä on peräisin Polkusen kirjan mukaan ajalta 1608-1612. Suuri graniittiallas on vuodelta 1690. Kuudesta pylväästä neljä on vanhan Pietarinkirkon jäämistöä ja muutenkin marmoria seinämään on haettu keisariforumeilta.

nähtävyydet rooma gianicolo (4)

Piazzale Giuseppe Garibaldi

Kukkulalla on suuri aukio jossa itse kansallissankari Giuseppe Garibaldi ratsastaa. Aukiolla on turisteja ja myyntikojuja.

Polkunen kertoo jännän yksityiskohdan aukion puista. Rinteellä kukkivat maaliskuusta alkaen Juudaksen puut; kerrotaan, että Juudas hirttäytyi tähän puuhun kavallettuaan Jeesuksen, jolloin puun valkeat kukat muuttuivat sinipunaiseksi häpeästä.. tai myötäelivät tukehtuvan Juudaksen kasvojen värin.

Upeasti auringossa eteen levittäytyvä Rooma on jotain niin kaunista, että saa olla melko paatunut sielu jossei näkymään rakastu.

nähtävyydet rooma gianicolo (1)

Kermakakku kohoaa suuresta kaupungista vieläkin suurempana, ei sitä alhaalta tajuakaan miten valtava Vittoriano on.

appelsiinitarha rooma

Ja Pantheonkin näkyy, tuo betonisen avaruusaluksen näköinen kupoli.

gianicolo pantheon

Piazzalen alapuolella laukaistaan tykki päivittäin klo 12.00 Tiberin suuntaan täsmällisen kellonajan merkiksi. Perinne on alkanut vuonna 1849. Katso video tykinlaukaisusta täältä.

Gianicolon puistokatu

Puistokatu kiemurtelee kukkulalla ja pinjapuiston läpi jota somistaa Garibaldin vapaustaistelijoiden rintakuvat pylväiden päässä. Puistokatu onkin sangen idyllinen ja varjoisa paikka rauhallisille kävelytuokioille suurkaupungissa.

dsc_8258

Anita Garibaldin ratsastajapatsas

Villa Lanten portilta näkyy tien toisella puolella ratsastajapatsas. Anita on ollut vapaustaistelija Garibaldin vaimo, etevä ja kätevä ampuma-aseiden käyttäjä. Poikansa syntymän jälkeen Anita on joutunut selviytymään vihollisistaan viidakossa poikalapsi sylissään, ratsailla ja luotien viuhuessa.

dsc_8291

Koristemajakka, Faro del Gianicolo

Tai pitkästi lausuttuna Faro degli Italiani d`Argentina. Argentiina lahjoitti majakan Italialle 1911. Näköalatasanteelta näkee mäen alla sijaitsevaan vankilaan.

nähtävyydet rooma gianicolo (16)

Eikä tässä vielä kaikki. Gianicololla on myös kasvitieteellinen puutarha, Orto Botanico. Löydät täältä myös Villa Farnesinan, Corsini-suvun palatsin ja galleriat, sekä Sant`Onofrion kirkon ja luostarin.

Pietarinkirkkokin näkyy monesta kohtaa.

pietarinkirkko

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot, Piazzat, Puistot ja näköalatasanteet, Trastevere