Julkinen liikenne

Lippuja saat ostettua tupakkakaupoista, asemien automaateilta ja lippumyymälöistä joita aika harvakseltaan on. Osta useampi kertalippu laukkuusi niin vältyt etsiskelyltä. Automaatit metro- ja juna-asemilla eivät aina toimi.

LIPPUJA EI SAA OSTETTUA KULKUVÄLINEISTÄ. Osassa on kyllä sellainen pieni leimauslaitteen näköinen lippujen ostoautomaatti, mutta valitettavan usein ovat pois käytöstä. Ruudussa lukee tällöin vaikkapa ”Fuori servizio”. Sama vikailmoitus näkyy pankkiautomaateissa jos ovat pois käytöstä. Mikäli ostat jonkun muun kuin kertalipun, kirjoita nimesi taakse.

Lippujen hinnat metroon/bussiin/raitiovaunuun

Kirjoitushetkellä (9/16) julkisten kulkuvälineiden matkalippujen hinnat ovat seuraavat:

    • BIT kertalippu 1,50 euroa, voimassa 100 minuuttia. Yksi metro/junamatka ja rajaton käyttö busseissa.
    • ROMA 24H 7 euroa, astuu voimaan ensimmäisestä leimauksesta.
    • ROMA 48H 12,5 euroa, astuu voimaan ensimmäisestä leimauksesta.
    • ROMA 72H 18 euroa, astuu voimaan ensimmäisestä leimauksesta.
    • CIS viikkolippu 24 euroa, voimassa ensimmäisestä leimauksestaan seitsemännen päivän keskiyöhön.

Lippu täytyy leimata jotta se astuu voimaan ja vältyt sakoilta. Busseissa ja ratikoista löydät pikkuisia leimalaitteita jonka läpi hulautat lipun.

Kuinka toimia julkisissa kulkuvälineissä, muutama huomio

Bussi

Lippuja EI saa ostettua bussista. Etu- ja takaovesta sisään, keskeltä ulos. Jos et ole jo valmiina ovella survoutumassa ulos, päädyt jatkamaan matkaasi seuraavalle pysäkille. Mikäli matkustat ruuhkassa ja joudut tönimään ihmisiä päästäksesi ovelle, voit kohteliaasti hokea italiaksi ”Permesso, permesso, permesso”.

Aikatauluja on olemassa, mutta bussit kulkevat ennemminkin ”Herran haltuun”-taktiikalla. Kun sisäistät tämän, et suotta tuhlaa lomaasi harmistumalla busseja odotellessasi. Busseille pääsee mukavasti kulkemaan keskustassa, mutta bussiliikenne syrjäisimmille seuduille loppuu yllättävän aikaisin, jo noin klo 23 aikaan. Huomioi tämä mikäli olet bilehirmu ja majoituksesi on periferioissa.

Aikatauluja voit tarkastella ATACin sivuilla, englanninkielinen informaatio minimissään ja vähän tökköä. Myös  Appleen ja Android-laitteisiin saat ladattua aikataulu/reitti-applikaation.

Metro

Metrolinjoja on kolme. Sininen linja Metro B, punainen linja Metro A, vihreä linja Metro C. Näistä voit lukea lisää täältä.  Metrot kulkevat tiheästi ja ruuhka-aikaan saat todella läheisen kosketuksen italialaiseen. Metroissa kiertelee myös taskuvarkaita, joten ruuhka-aikaan ole tietoinen siitä missä arvoesineesi ovat. Kirjoitan myöhemmin tarkemmin turvallisuudesta, ei kannata panikoitua mutta maalaisjärki on hieno asia.

Lakko

Juu, joskus harmittaa ja sitten sitä mieltä on pakko osoittaa, lakkoilemalla. Niistä ilmoitetaan kyllä, mutta yleensä italiaksi. Voit kysyä hotellisi respasta uutisia aamulla mikäli suunnittelet matkaa kauemmas.

Lisäksi suosittelen lämpimästi CityMapper- applikaatiota älypuhelimeen. Lue täältä lisää.