Kahvilakulttuuri

Riippumatta siitä mitä kahvia juot, tai miten sen juot, tiskillä hörppäisten vaiko nautinnollisesti kahvilan terassilla istuskellen, on kahvi Italiassa pääsääntöisesti hyvää. Tolkuttoman hyvää. Kotilennolla tarjoiltu sakokaivovesi masentaa välittömästi ja vielä kotonakin suodatinkahvi saa kyynelvirrat lomakrapulaiselta aukeamaan.

Mitä kahvia siis saat Italiassa?

Muistathan, että kahvi pöytään tarjoiltuna maksaa aina tuplasti enemmän, kuin tiskillä seisten hörpättynä.

Caffelatte = noin 1/5 espressoa ja loput höyrytettyä, kuumaa maitoa.

Americano tai Caffè americano = reilusti kuumaa vettä espresson joukossa, tilavuus noin puolitoista desiä. Sitä suomalaisille tuttua sumppia.. älä vaivaudu!

Caffè corretto = ”fiksattu” espresso, jossa mukana loraus jotain miestä tiukempaa, kuten grappaa tai likööriä.

Caffè freddo = ”Jääkahvi” , joka on sokeroitu, ellet pyydä caffè freddo amaro.

Caffè macchiato = espresson päälle kaadetaan pieni tilkka vaahdotettua maitoa.

Cappuccino = isosta kahvikupista tarjoiltu kahvi, jossa on 1/3 espressoa, 1/3 kuumaa, höyrytettyä maitoa ja loput maitovaahtoa. Italialaiset juovat cappuccinonsa vain joko aamujuomana tai välipalana.

Espresso = pikkuruisesta espressokupista nautittava vahva kahvi. Sen saa myös tilaamalla ”un caffè”. Tarjoilija voi tarkistaa vielä tilauksesi kysymällä ”Espresso?” sillä useat turistit olettavat saavansa caffên tilaamalla, tavallisen ison eurooppalainen tai amerikkalaisen kahvin.

Espresso con panna = espresso kermavaahdon kera.

Espresso doppio = kuin tavallinen espresso, mutta tuplana. Tällä käynnistyy aamu ja aivotoiminta keskellä hellettä.

Espresso lungo = ”pitkä” espresso, jota on jatkettu hieman enemmällä määrällä vettä.

Espresso ristretto = todella tiukka ja ”lyhyt” espresso, noin 20 ml.

Latte macchiato = ”tahrattu maito” eli espressokahvia kaadetaan vaahdotetun maidon päälle lasiin. Alunperin tätä tarjoiltiin lapsille.

Espresson tilaat sanomalla ”Un caffè, per favore.

Lisäksi vielä varoituksen sana, Suomessa tilaamalla latten saat maitokahvin. Italiaksi kuitenkin ”latte” tarkoittaa maitoa, ja pelkän latten tilamaalla saat siis… ison lasin maitoa! Eniten turistit kuitenkin taitavat litkiä cappuccinoa (oikea italialainen juo sitä vain aamupalalla, tai ehkä välipalaksi!), espressoa ja jenkit taipuvat tietenkin Caffè Americanoon..