Kävelyretki ruusutarhalle ja protestanttiselle hautausmaalle

Kevät on parasta aikaa Rooman matkailulle. Joka paikka viheriöi ja tapahtumia on runsaasti. Tässä muutama vinkki kävelyretkeä varten. Kävelyretken aloituspaikkana toimii Bocca della Verità, Santa Maria in Cosmedin -kirkossa. Tänne pääse näppärästi Vittoriano-muistomerkiltä Marcelluksen teatterin kautta niinikään kävellen, tai saapumalla metrolla Circo Massimon vastakkaiseen päätyyn.

Läheltä löydät myös Bocca della Veritàn Santa Maria in Cosmedin kirkossa, sekä tämän takana olevan Circus Maximuksen. Totuuden suu sijaitsee kirkon eteiskäytävässä, mutta käy myös ihastelemassa kirkon sisällä upeaa lattiaa.

Piazza della Bocca della Verità 18

unnamed

Roseto Comunale

Via di Valle Murcia 6

Avoinna 0830-1930 tarkista aukiolopäivät lomasi aikaan.

Puutarha aukeaa yleisölle huhtikuun lopussa jolloin pääset nauttimaan ruusuista täydessä loistossaan. Kesäkuussa kuumuus tietenkin tappaa kukat, joten älä missaa tätä paikkaa jos toukokuinen Rooma on lomakohteesi. Tarhaan on sisäänpääsy ilmainen ja siellä kasvaa yli 1100 erilaista ruusulajiketta.

DSC_7263

Ruusutarha on perustettu entiselle juutalaisten hautausmaalle. Nykyään juutalaisen hautausmaan jäämistö sijaitsee Campo Veranon hautausmaalla jossa heillä on oma erillinen alueensa. Ruusutarhaa kartasta tutkimalla huomaatkin kujista muodostuvan tutun kuvion, menoran, juutalaisten seitsenhaaraisen kynttilänjalan.

DSC_7230

(Olet siis saapunut Aventinus-kukkulalle. Se on Rooman kukkuloista eteläisin ja noin 40 metriä korkea.)

Ruusutarhalta voit jatkaa matkaa aivan kivenheiton päähän Via di Santa Sabinalle Parco Savelloon, appelsiinipuutarhaan josta avautuu näkymät kaupungin ylle. Kadulla on myös Santa Sabina -niminen kirkko.

Samaa katua vielä eteenpäin jatkamalla päädyt Piazza dei Cavalieri di Maltalle, jossa on Rooman kuuluisin avaimenreikä, jonka läpi näkyy Pietarinkirkon kupoli. Harvemmin on joutunut jonottamaan tirkistelyhommia varten, mutta kerta se on ensimmäinenkin!

nähtävyydet rooma

Täältä voit kääntyä takaisin tai jatkaa matkaa mäkeä alas kohti Piramidea jossa protestanttinen hautausmaa sijaitsee, kirjaimellisesti pyramidin juurella. Via Caio Cestio 6. Pyramidi on antiikkinen hautamuistomerkki. Tämä on roomalaisen virkamiehen ja kansantribuunin Gaius Cestius Epulon viimeinen leposija, ajoitettu ajalle 18–12 eaa.

Täältä pääset metrolinja B:llä (Piramiden pysäkki) Terminille tai vaikkapa Colosseumille.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Circo Massimo, Kävelyretket