Mitä mukaan lennolle?

Nämä saa ottaa tai pitää ottaa matkustamoon

Voit tuoda matkustamoon nesteitä korkeintaan 100 ml pakkauksissa ja yhteensä vain sen verran, mikä mahtuu yhteen litran vetoiseen, läpinäkyvään ja suljettavaan muovipussiin. Litran pusseja on yleensä saatavilla ennen turvatarkastuspistettä.

 • Matkan aikana tarvittavat vauvanruuat ja äidinmaidonvastikkeet sekä erikoisruokavalioon liittyvät nesteet. Norwegianin sivuilla huomautetaan lastenruuista seuraavaa: ”Sinun on mahdollista ottaa käsitavarassa mukaan lapselle lennon ajaksi ruokaa. Huomaathan, että sinun täytyy olla turvallisuushenkilöstön pyynnöstä valmis maistamaan ruokaa.”
 • Reseptilääkkeet alkuperäispakkauksessa matkustajan nimellä varustettuna. Myös reseptit on hyvä ottaa mukaan kovempia lääkkeitä kuljetettaessa. Ulkomaille matkustettaessa on hyvä selvittää kohdemaan säännöt.
  Arvotavarat kuten tietokoneet, kamerat, kännykät, rahat, avaimet, matkaliput ja passi.
 • Pienet kynsisakset sekä puiset ja muoviset neulepuikot voit viedä matkustamoon käsimatkatavarana. (Mikäli teräväkärkisen tai teräväreunaisen esineen terävän osan pituus on alle 6cm.)
 • Voit ottaa matkustamoon vain yhden tulitikkurasian tai tupakansytyttimen, jota saat kuljettaa vain taskussasi. Näitä ei saa kuljettaa pakattuna käsimatkatavaroihin eikä ruumassa. Varmista, ettei sytytin sisällä kiellettyjä sytytinnesteitä. USA:n lennoilla tulitikut ja sytyttimet ovat kokonaan kiellettyjä.
 • Joitakin paristoja tai akkuja saa kuljettaa vain käsimatkatavaroissa.
 • Lentoasemilta ja lentokoneesta ostetut tax free -nesteet voi viedä lentokoneen matkustamoon. Jatkomatkustajat saavat kuljettaa vaihtokentän turvatarkastuksen läpi nämä tax free -tuotteet edellyttäen, että tuotteet on pakattu sinetöityyn, avaamattomaan ja läpinäkyvään kassin, jossa on selvästi esillä ostoskuitti.

Nämä tavarat kuuluvat lentokoneen ruumaan

 • Nesteet kuten elintarvikkeet, säilykkeet, kosmetiikka ja aerosolit. (yli 500 ml:n aerosolit ovat kiellettyjä myös ruumaan menevissä matkatavaroissa. Yksi matkustaja saa tuoda mukanaan korkeintaan 2 kg tai 2 l verran aerosol-tuotteita (esim. hajuvedet, partavedet, alkoholia sisältävät lääkkeet.)
 • Terävät esineet kuten sakset ja veitset.
 • Urheilu-, kalastus-, retkeily- ja metsästystarvikkeet.
 • Suksien, suksivoiteiden ja lumivyöryreppujen tarkemmat ohjeet saat lentoaseman joulumuistiosta.
 • Aseet, panokset ja retkikeittimet. Tarkemmat ohjeet saat Finavian syyslomailijan muistilistasta.
 • Alkoholijuomat. Lentoaseman turvatarkastetulta puolelta tai lentokoneesta ostetut tax free -juomat voit viedä matkustamoon. Huomioi tullimääräykset. (24-70 -prosenttista alkoholia saa pakata matkatavaroihin enintään viisi litraa. Alle 24-prosenttista alkoholia saa kuljettaa tullisääntöjen mukaisesti.)

Lentokoneeseen ei saa ottaa ollenkaan mukaan

Helposti syttyvät, myrkylliset tai syövyttävät aineet kuten sytytysnesteet ja ilotulitteet on kokonaan kielletty – tunnistat ne useimmiten tuotepakkauksen kyljessä olevasta varoitusmerkistä. Myös yli 70-prosenttinen alkoholi ja yli 500 ml:n/0,5 kg:n hiuskiinteet kuuluvat kiellettyihin aineisiin.

Matkatavaroiden määrä-, koko- ja painorajoitukset

 • Matkustamoon saat pääsääntöisesti viedä mukanasi yhden laukun.
 • Myös ruumaan menevien matkatavaroiden painorajoitukset sekä isokokoisten ja erikoisenmuotoisten tavaroiden kuljetusehdot vaihtelevat lentoyhtiöittäin. Erikoismatkatavaroita ovat muun muassa sukset ja golf-välineet.
 • Lentoyhtiöt perivät matkatavaran ylipainosta lisämaksun. Painavat matkatavarat voit lähettää myös lentorahtina.
 • Matkustamoon saat viedä laukun lisäksi yhden ”henkilökohtaisen” esineen, kuten kannettavan tietokoneen tai pienen käsilaukun.

Lähde: Finavia, Finnair, Norwegian

Turvatarkastus

Lajittele tavarat omille tarjottimilleen, nesteet ja elektroniikka omilleen. Käsimatkatavarat ja päällysvaatteet omaansa. Riisu valmiiksi vyö ja kengät jos epäilet portin reagoivan niihin.

Matkustajan oikeudet

Tiesitkö mitkä ovat lentomatkustajan oikeudet? Milloin saat vaatia korvauksia ja milloin perua lentosi? Trafi on suomalainen liikenteen turvallisuusvirasto ja se mm. antaa tarvittavia lupia, hyväksyntöjä ja muita päätöksiä sekä toimialaa koskevia oikeussääntöjä. Trafin kirjaamat matkustajan oikeudet löydät TÄÄLTÄ.

Valituksen tekeminen

Matkustajan, joka katsoo olevansa oikeutettu huolenpitoon tai vakiokorvaukseen, tulee ensin ottaa yhteyttä kyseessä olevaan lentoyhtiöön. Jos lentoyhtiö ei ole vastannut matkustajalle tai jos lentoyhtiön vastaus ei ole ollut tyydyttävä, matkustaja voi kääntyä lentomatkustajan oikeuksia valvovan viranomaiseen puoleen. Yksityishenkilöiden valitukset osoitetaan kuluttajariitalautakunnalle.

Muuta

Finnairin kiellettyjen tavaroiden listassa on myös kutimet, mutta tarkistus asiakaspalvelusta selventää Finavian ohjeen todeksi: Muoviset ja puiset puikot saa viedä myös Finnairin koneeseen. Finsecpro tarjoaa palvelun jossa voit tarkistaa mitä tuotteita voit ottaa mukaan lennolle: Mitä mukaan lennolle

Lähde:Trafi.fi