Liikkuminen Italiassa

Italiassa liikkuminen on helppoa myös julkisilla, jos auton vuokraaminen ei ole sinulle vaihtoehto. Junassa pääsee myös ihailemaan ohi kiitävää maisemaa rauhassa ja kuuntelemaan kauniisti soljuvaa paikallisten kanssamatkustajien italiaa. Junaverkosto on etenkin Pohjois-Italiassa Roomaan saakka erittäin kattava ja pikajunat kiidättävät matkailijan nopeasti paikasta toiseen. Paikallisjunat (regionale) taas saattavat vaatia hieman pidempää pinnaa, mutta ovat loistava keino saavuttaa pienempiä kyliä – ja mihinkäs saapasmaassa reissaajalla olisi kiire, Italiassa jos missä kannattaa kiire ja turhan tiukat aikataulut jättää viimeistään Helsinki-Vantaalle!

Yksi Italian julkista liikennettä leimaava piirre on lakot, joihin kannattaa varautua hyvillä hermoilla. Etenkin paikallisjuna- ja bussilakkoja maassa on runsaasti ja ne alkavat silloin kun alkavat ja päättyvät kun sille tuntuu. Ei siis kannata tuskastua mikäli lakkoaalto osuu kohdalle, italialaiset itse ovat tähän jo erittäin tottuneita.

Mikäli mielit liikkua enemmän Rooman alapuolella, on auton vuokraaminen suositeltava vaihtoehto – etenkin jos haluat päästä tutkimaan myös pienempiä kyliä. Junallakin Etelä-Italiassa pääsee liikkumaan hyvin suurempien kaupunkien välillä ja Sisiliaakin kiertää junarata, mutta yhteydet ovat selvästi heikommat kuin Pohjois-Italiassa. Lisäksi radat ovat etelässä huonommassa kunnossa joten matka ei taitu ihan niin sujuvasti kuin pohjoisen radoilla.

Junaverkosto Italotreno

Italotreno keskittyy vain pikajunaverkostoon ja tarjoaa sen tiimoilta enemmän tai vähemmän mukavuuksilla topattuja matkustuskokemuksia.

www.italotreno.it

Junaverkosto Trenitalia

Trenitalia on Italian vastine VR:lle, kyse on siis Italian valtion omistuksessa olevasta yhtiöstä joka dominoi Italian junaliikennettä.

Trenitalia tarjoaa paikallisjunia sekä pika- ja luotijunien (Frecciarossa & Freggiargento) palveluita.

www.trenitalia.com

Paikallisliikenne

Useissa suurimmissa kaupungeissa toimii kattavasti sekä metro- että bussilinjat, osassa on myös raitiovaunuliikennettä.

Lauttaliikenne

Aliscafot ja traghettit kuljettavat kätevästi matkailijan Italian saariparatiiseihin. Aliscafot ovat pieniä pika-aluksia joissa istutaan pääsääntöisesti sisätiloissa kuin junassa ikään, kun taas traghettit ovat autolauttoja joista löytyy usein myös joku kahvila sekä ulkoalueet.

Taksit

Taksilla pääsee Italiassa suhteellisen nopeasti paikasta toiseen ruuhka-aikaa lukuunottamatta ja hinnat ovat hieman Suomea alhaisemmat.

Roomassa takseilla on kiinteät hinnat lentokenttäkuljetuksille, kannattaa siis varmistaa hyppäävänsä virallisen taksin kyytiin.