Madonnelle

Taas vinkki katseen nostamisesta. Kun kuljet italialaisia katuja, huomaat pian talojen kulmissa alttaritaulumaisia kuvia Madonnasta. Eikä vieläkään siitä pop-starasta, vaan siitä hieman viattomammasta rouvasta, Neitsyt Mariasta.

Madonnat ovat olleet paikoillaan suojelemassa ohikulkijoita, olipa he sitten prostituoituja, äitejä, lapsia, vihanneskauppiaita tai matkamiehiä. Madonna saattaa kuvassa olla luonut katseen kulkijaan, alttarikuvissa katse kohdistuu Jeesus-lapseen.

Kuvia myös valaistiin tuomaan turvaa yönpimeyteen kun päivänvalo ei enää riittänyt. Vanhan ajan katulamppuja siis. Huomaat tämän Roomassa, siinä missä Suomessa meillä kesäkaudella valo ei loppu koskaan, tipahtaa säkkipimeä Roomassa niskaan aivan yllättäen ja keinovalo on tarpeen.

Jossain vaiheessa historiaa näitä kuvia ryhdyttiin siirtämään sisään kirkkoihin kunniallisemmille paikoille, kunniallisempia ihmisiä varten, mutta näitä on edelleen pitkin Roomaa yllinkyllin. Talojen omistajat halusivat jatkaa suosittua ja ikiaikaista perinnettä. Erään vahvistamattoman lähteen mukaan näitä on 2000 kappaletta. Pitipä arvio paikkansa tai ei, kertoo se jo näiden lukumäärästä jotain, et voi olla huomaamatta jos hieman muistat katsettasi nostaa kahden tien risteyksessä.

Rooma on upea päivänvalossa, mutta rakastan sitä myös illanhämärässä. Samat paikat keltaisen iltavalaistuksen valaistessa pimeän keskellä, näyttävät aivan uudelta. Piazza Navonan suihkulähteet saavat uusia muotoja, ihmisten kiireiset askeleet hidastuvat ja ihmiset kietoutuvat toisiinsa, kaverukset kävelevät käsikynkkää ja pariskunnat käsikädessä. Vielä on aikaa nauttia, vielä ei tarvitse lähteä nukkumaan, ilta on vielä nuori.

(Rooman tunnelmalliset keltaiset katuvalot haluttiin vaihtaa säästösyistä ledeihin, niihin kirkkaisiin valkoisiin valoihin. Tästä syntyi sellainen poru sekä pettymys kansaan, sekä turisteihin. En tiedä tämän hetken tilannetta, mutta ystävän suomentaman vanhemman uutisen mukaan jopa 70000 lediä on asennettu. Kauhulla odotan miltä iltakävelyni tulevat näyttämään!)

(Nämä mun omat kuvat on arkistojen syvyyksistä, vähän hävettää laittaa näitä tähän.)