Miten ennen asuttiin?

Insula dell’Ara Coeli

Piazza d’Aracoeli

Piazza Venezialla seisovan mahtipontisen Vittorio Emanuele kakkosen monumentin toisella kyljellä on jotain hieman vaatimattomampaa ja moni käveleekin tämän ohi siihen mitään huomiota kiinnittämättä. Kannattaa pysähtyä toviksi nyt kun jatkossa tiedätte mikä tämä rakennus on..

roomalainen-koti_1552

Rooman historiallista keskustaa katsellessa on helppo unohtaa miten kaiken sen marmorin ja huikeiden nähtävyyksien sijaan tämä alue on ollut tavallisten ihmisten kotiseutua. Vieriviereen rakennettuja kerrostaloja, satojatuhansia ihmisiä sumpussa kuhisevien kauppakatujen keskellä. Same same but different.

Kuvassa näkyvän rakennelman aidan vierestä voit kurkistaa antiikin ajan katutasoa. Tuo katutaso on yhdeksän metriä nykyistä alempana. On helpompi ymmärtää tämän myötä miten mm. metroreittien rakentaminen Roomassa on ollut hankalaa, sillä vastaan tulee kokoaika jotain antiikin ajan löytöjä jotka pitää ensin tutkia. Voi vain lähteä kuvittelemaan mitä kaikkea jalkojemme alla on!

Tämän rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa on ollut kauppoja ja näiden yläpuolella asuntoja. Sen sijaan, että alhaalla nähtävä kulkutie olisi ollut nykyisen tien tapaan leveä ja avoin tie, on todennäköistä, että aivan vieressä on ollut toinen samanlainen rakennus. Tiukkaan asuttua aluetta, eikä näköalat siis päätä huimanneet. Jännittävänä lisäkohtana kerrottakoon, etteivät kattohuoneistot olleet nykyiseen tapaan niitä paremman väen asuntoja. Päinvastoin. Parempi väki asui yksi- tai kaksikerroksisissa koko korttelinkokoisissa kodeissaan.

Rakennuksen sisällä on pieniä, vain muutaman neliön kokoisia huoneita joissa tavan duunarit yönsä nukkuivat, makuutilansa ilmeisesti useamman ihmisen kesken jakaen. Ei mukavuuksia, ei keittiötä, ei vessaa.

Rakennus on ajoitettu 100-luvulle jKr.  ja se on kokenut sen jälkeen useita muutoksia. Mm. vuonna 1665 sen ylempiin kerroksiin vuonna rakennettiin kirkko, josta on enää nähtävillä kellotorni ja tämä apsis frescoineen.

Linkkivinkki

Rakennuksen sisään ei pääse mutta jos haluat katsoa professori Mary Beardin dokkarisarjan aiheesta, tässä linkki. Insulasta kertoo osa kaksi noin seitsemän minuutin kohdalta. Suosittelen sarjaa kaikille joita vähääkään Rooman ja antiikin historia kiinnostaa ja englanti taipuu hiukankin.

Insula dell’Ara Coeli

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Antiikin Rooma