Pantheon

Piazza della Rotonda

Pantheon on parhaiten säilynyt antiikinaikainen monumentti Roomassa. Rakennuksen alkuperäinen tarkoitus on vielä hieman hämärän peitossa. Vuonna 608 Itä-Rooman keisari Fokas luovutti sen paaville kirkoksi. Pantheonin muutettiin S. Maria ad Martyres -kirkoksi ja tämä selittää, miksi temppeli säilyi meidän aikaamme asti.

Pantheonin pyöreä cella kupoleineen on maailmankuulu ja sitä ovat myöhempien sukupolvien arkkitehdit ihailleet sekä jäljitelleet. Pantheonin kupoli on valettu betonin tyyppisestä kiviaineksesta ja leveyttä sillä on 43,30 metriä. Kasetit (syvennykset) keventävät rakenteen painoa. Avoin, halkaisijaltaan 9-metrinen kupolin aukko on ainoa valonlähde. Aukosta pääsee niin sade kuin auringonpaistekin vapaasti sisään.

Pantheonin tunnetuin hautamuistomerkki on renessanssimaalari Raffaello Santin antiikkinen sarkofagi. Täällä on myös Italian ensimmäisen presidentin Vittorio Emanuelle II:n, kuningatar Margheritan ja kuningas Umberto I:n haudat.

Pantheonin edessä oleva aukio on nimeltään Piazza della Rotonda. Keskellä piazzaa on Fontana del Pantheon, suihkulähde jossa on yksi Rooman egyptiläisistä obeliskeista.

Ensimmäistä kertaa Pantheonille saapuessasi tule Via del Pantheonin kautta, rakennus on tuolloin kauneimmillaan kurkistaessaan pikkuhiljaa kulman takaa.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Antiikin Rooma, Pantheon