Poliisi

Merkitsin karttaan vain muutaman poliisiaseman, näitä on enemmänkin. Hätätapauksessa soita aina hätänumeroon 112 (yleinen hätänumero) tai 113 (poliisin hätänumero).

Pääpoliisiasema on osoitteessa Piazza del Collegio Romano 3 (Via del Corson ostoskadulta sivuun).

Italia jakaa poliisivoimat armeija- ja siviilijoukkoihin. Kaikki poliisit karabinieereja lukuunottamatta ovat sisäministeriön alaisuudessa.

Polizia di Stato

Polizia di stato tai polizia statale on kansallinen poliisivoima, joiden toimivalta ulottuu myös pääteille (polizia stradale), rautateille (polizia ferroviaria) ja lentokentille (polizia aeroportuale). Virkapukuun kuuluu tumma takki (ja/tai kauluspaita, talvisin tummansininen toppatakki) ja vaaleansiniset housut joissa on ohut violetti raita.

Poliisiasemia kutsutaan nimillä questura tai commissariati.  Poliziat ajelevat vaaleansinisillä autoilla joissa on valkoinen raita ja teksti  ‘Polizia’ kyljessä.

Taskuvarkaus- jne. tapauksissa käänny polizian puoleen.

Carabinieri

Karabinieerit muodostavat Italian puolisotilaallisen santarmilaitoksen, joka taas muodostaa oman puolustushaaransa asevoimien sisällä. Muut puolustushaarat ovat maavoimat, merivoimat ja ilmavoimat. Ennen vuotta 2000 karabinieerit muodostivat Italian maavoimien ensimmäisen armeijakunnan. Karabinieerit hoitavat kansallisia rikoksia, ja kovemman luokan hommia kuten järjestäytynyttä rikollisuutta.

Vigili Urbani

Vigili urbani on paikallinen tai kunnallinen poliisi joka lähinnä hoitaa liikenteen ohjausta ja osallistuu kunnalliseen toimintaan.

Virkapukuun kuuluu valkoinen kypärä ja musta puku talvisin, sininen kesäisin.  Autot voivat olla mustia tai valkoisia. Moottoripyörä- ja jopa polkupyöräpoliisejakin on.

Guardia di Finanza

Guardia di finanzan vastuuulle kuuluu mm. petokset, väärennökset, veropetokset, salakuljetukset ja muut tämänkaltaiset vehkeilyt. Toimialueisiin kuuluu rajan ylityspaikat, lentokentät ja satamat.

Virka-asu on harmaa/vihreä, keltaisilla ”liekki”merkeillä olkapäillä. Auto on harmaa/tumma keltaisilla teipeillä.

Vaikka se on hyvin epätodennäköistä, voi guardia di finanza pysäyttää sinut kaupasta ulostullessasi kuittitarkastusta varten. Laki määrää, että kuitti on oltava ja vastuu on myös ostajalla.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Turistille