Santa Maria in Cosmedin

Piazza Bocca della Verità 18

Totuuden suu, Bocca della Verità, on toki useimpien Rooman-matkaajien tiedossa, mutta harva muistaa astua itse kirkkoon Santa Maria in Cosmediniin sisälle. Santa Maria in Cosmedin on rakennettu Herculeen alttarin päälle ja kirkon krypta on kaiverrettu alttarin sisään.

Kirkon sisätila on palautettu 700- ja 1100-lukujen asuun.

Kirkon uudelta alttarilta löytyy ystävänpäivän Pyhän Valentinuksen kukkaseppeleinen kallo. Pyhä Valentinus oli 200-luvulla elänyt roomalainen pyhimys. Mies ansaitsi paikkansa rakastavaisten suojeluspyhimyksenä siksi, että vihki salaa Rooman valtakunnan sotilaita, joille avioliitto oli kielletty 25-vuotisen asepalveluksen aikana. Koska avioliitto kätevästi vapautti miehet palveluksesta, niin Rooman keisari päätti vapauttaa Valentinuksen päästään, sillä Rooman sotilasmahdilla oli muutenkin vähän vaikea saada miehiä sotilaiksi. (Kiitos Heli avusta tämän infon suhteen!)

Kirkon upeat kosmaattiset lattiat ovat näkemisen arvoiset ja Santa Maria in Cosmedin onkin yksi Rooman kauneimmista kirkoista. (Cosmatin perhe oli erikoistunut eläessään 1100-1200 luvulla geometriseen koristekuviointiin, pääosin lattioissa. Heidän mukaansa siis tämän suuntauksen koristetyöt.)

Kirkon takana oleva suuri aukea on Circus Maximus.

 

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot