Santo Stefano Rotondo

Via Santo Stefano Rotondo 7

Tänne on Colosseumilta noin viiden minuutin matka, suoraan Via Claudiaa pitkin.

Vanhempi mies kysyi kirkon portin luona olenko amerikkalainen ja kun kerroin olevani Suomesta, pahoitteli hän jostain syystä naama punaisena erehdystään, samalla takaperin luotani pakittaen. Miehellä oli Blue Guide -kirja kainalossaan ja hän istuutui kirjoittelemaan postikortteja kirkon portikoon. En tiedä mistä paniikki syntyi, ehkä yhteiset puheenaiheet loppuivat?

Istahdin Santo Stefano Rotondon eteen kahden muun ihmisen kanssa odottamassa ovien aukeamista. Olimme kaikki laihoja, huonoryhtisiä ja silmälasipäisiä. Jokaisella muistiinpanovälineet tai kirja mukanaan.

Kirkon sivuovi aukesi ja katsoimme malttamattomina sen suuntaan. Ovesta tuli kolme noin satavuotiasta nunnaa jotka ahtautuivat pieneen Fiatiin, lihavin nunnista rattiin istuutuen.  Fiat sammahteli pitkin pihaa nunnien yrittäessä kääntää autoaan päästäkseen pois pihasta. Näin miten apukuskin paikalla oleva minikokoinen nunna koetti parhaansa mukaan auttaa kuskia ja miten kuski puhisi avuntarjoajalle. Auton moottori huusi väkivaltaisesti nunnan hurruuttaessa käynnistystä.

Seurassani olevat kaksi laihaa miestä eivät nostaneet katsettaan vaikka auto puksutteli pitkän tovin ja lentelevät kivet ropisivat heidän takanaan.

Kirkkonörtit ja kurvailevat nunnat, olin selkeästi omieni joukossa. Ovi aukesi kellon lyömällään oikein. Ihme tapahtui, kiitos jumalille! 😀

Todellista tuskaturismia

Basilica di Santo Stefano Rotondo poikkeaa perinteisistä kirkoista. Nimensä mukaan ”rotondo” kirkko on pyöreä. Seinillä on yli 30 erilaista freskoa marttyyrikuolemista. Freskot esittävät jokainen eri tapaa kuolla kivuliaasti kidutuksen kautta. Ennen vanhaan kirkkoa ei suositeltu nuorille eikä herkille naisille, mutta kuten ystäväni totesi, allekirjoittanut on näiden päivämäärien ohitse jo pitkän matkaa 😀 

Kirkon keskikohta itsessään on häikäisevän kaunis aivan kuin tarjoten valoisan ”puheyhteyden” taivaaseen, mutta samalla ympäröivät kivuliaat freskot luovat synkän ringin sen ympärille. Häitä täällä kuulemma järjestetään, siitä voisi muutaman huonon vitsin jo lohkaista..

Kirkko on unkarilaisten kotikirkko Roomassa ja se on pyhitetty ensimmäiselle marttyyrille, Pyhälle Tapanille (Santo Stefano)  sekä Unkarin kuninkaalle, Tapani ykköselle.

 

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot