Scala Santa

Piazza di San Giovanni in Laterano 10

Scala Santan nähtävyytenä toimii pyhät portaat. Pyhiinvaeltajat, tosiuskovat konttaavat nämä 28 porrasta polvillaan ylös. Jokaisella portaalla oman rukouksensa. Palkkioksi saa lyhyemman ajan kiirastulessa tai vapautusta avemarioista. Uskonnollinen perimätieto kertoo, että portaat olisivat Pilatuksen palatsista ja Jeesuksen kerrotaan näillä kävelleen. Nyt ne on peitetty puulla, pyhiä portaita ei sovi likaisen rahvaan koskettaa. Portaista kuitenkin puhutaan että ne olisivat sijainneet viereisessä Lateraanipalatsissa ja yhtäkkiä olivatkin Pilatuksen palatsin ihmeellisen pyhät portaat. Pyhäinjäännöksissä onkin enemmän kyse uskosta ja tarinoista. Vaikka itse ei olisikaan uskovainen, voi itseään huvittaa näillä tarinoilla.

Portaiden yläpäässä roikkuvan Jeesuksen ristin alapuoleisesta ritiliköstä voi kurkistaa Paavin yksityiseen kappeliin.

Kirkon pyhäinjäännöksiin ovat kuuluneet kappaleet Jeesuksen rististä, pyhimysten päitä ja vanhan Lateraanipalatsin jäämistöä, mutta nämä erikoisuudet sijaitsevat tällä hetkellä Vatikaanin hellässä huomassa.

Rakennuksen ulkopuolella näet siihen upotetun suuren mosaiikin. Polkusen Rooma-oppaan mukaan se on kappale seinämosaiikkia 700-luvun lopun paavin Leo kolmosen ruokasalista. Mosaiikki esittää Jeesusta, apostoleita ja Pyhää Pietaria Leon kruunaushommissa.

Toisella puolella tietä pääset vierailemaan Lateraanikirkossa.

 

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Kirkot, San Giovanni