Shoppailu

Italia on shoppailijan paratiisi – ainakin jos ostoslistalla on ruoka, viini, vaatteet, kengät tai laukut. Eikä sitä paljon muuta matkalainen tarvitsekaan. Hintataso on lähellä suomalaista mitä tulee kansainvälisiin vaateketjuihin. Paikallisia tuotteita sekä elintarvikkeita saa edullisemmin. Turistikeskittymät luonnollisesti vaikuttavat hintatasoon sitä korottaen.

Posti

Mikäli mahdollista, vältä Italian postilaitosta. Siellä menee vain hermo.

Postimerkit ostetaan tupakkakaupasta (tabaccheria), tunnistat sinivalkoisesta T-kyltistä.

Postimerkki Eurooppaan = Un francobollo per l’Europa

Kirjeet laitetaan tummanpunaiseen postilaatikkoon ja ne saapuvat (tai sitten ei) ennemmin tai myöhemmin perille.

Pankkiautomaatit

Jos käteisen tarve iskee, löytyy apu lähimmältä pankkiautomaatilta. Kieleksi voi valita englannin, ja sen jälkeen seurataan ohjeistusta. Osasta automaatteja voi tehdä myös debit-noston, credit veloittaa luottokorttia. Omasta pankista voi tarkistaa etukäteen nostoista mahdollisesti tulevat kulut. Kovin isoista summista ei kuitenkaan ole kyse.

Outlet-kylät

Italiassa on useita isoja (todella isoja) outlet-kyliä, esim. Piemontessa, Toscanassa ja Milanon lähistöllä. Tarjolla on paikallisia merkkejä Armanista alkaen, hinnat ovat halvimmillaan aleaikoina mutta muutenkin voi tehdä löytöjä. Lisätietoja ja tarkemmat sijainnit löytyvät parhaiten esim. googlettamalla ”Italia outlet villages”.

Näihin on yleensä pidempi matka ja omalla autolla pääsee liikkumaan parhaiten jos ei ole shoppailubussia järjestetty välimatkalle.

Siesta

Italialaiset eivät juurikaan käytä siesta-sanaa keskipäivän tauosta, vaikka sellainen lähes kaikkialla onkin. Erityisesti pienemmät liikkeet ruokakaupoista alkaen sulkevat iltapäivän tunneiksi, yleensä klo 12.30-15.30. Isommat automarketit, tavaratalot ja kauppakeskukset ovat yleensä koko päivän auki.

Monissa kaupungeissa on myös yhtenä arkipäivänä kaupat kiinni – mitään yleissääntöä ei ole, ja kaikki eivät sitä noudata. Tarkista esim. hotellin vastaanotosta mikä viikonpäivä juuri sillä alueella noudattaa tuota, ettei mene hyvät shoppailureissut hukkaan.

Toripäivät

Isoissa kaupungeissa on kauppahalleja ja toripäiviäkin useasti viikossa. Pienemmissä kaupungeissa ja kylissä torikauppiaat tulevat (keskustaan) yleensä 1-2 kertaa viikossa – kannattaa tarkistaa päivät paikallisilta, ja poiketa katsomassa markkinahumua. Toreilta saa paitsi ruokaa myös vaatteita, ja oikeastaan kaikkea muutakin kasveista rautakaupan tuotteisiin.

Ruuan ja alkoholin ostaminen

Paikallisissa ruokakaupoissa kannattaa käydä ihan nähtävyysmielessäkin, vaikkei olisi aikeissa ostaa mitään. Jo pelkästään vihannesvalikoimat tekevät vaikutuksen. Mutta muista paikallinen tapa: hedelmiin ja vihanneksiin saa koskea vain kertakäyttöinen muovihanska kädessä! Näitä on yleensä tiskin vieressä rullalla saatavilla, kuten muovipusseja.

Super-marketien (koosta riippuen supermercato tai ipermercato) ohella on Italiassa vielä paljon yhteen asiaan erikoistuneita pikkuliikkeitä. Macelleriasta saa lihaa, pasticceriasta leivoksia, pientä suolaista ja makeaa. Panetteriassa myydään leipää, salumeriassa leikkeleitä ja pescheriassa kalaa.

Alkoholin myynnin ikärajat ovat tietenkin samat kuin Suomessa. Virallisia ”Alkoja” ei ole ja viiniä saakin ostettua lähestulkoon mistä vain, myös ruokakaupoista ja huoltoasemilta. Näissä pullot ovat hyllyssä, ja täytyy tietää mitä hakee, Enotecassa voi maistella ja kannattaakin perehtyä erityisesti paikallisiin valikoimiin. Viiniä voi toki ostaa myös tiloilta suoraan ja ravintoloistakin pullon mukaan matkaan.