Turistihuijaukset

Tässä muutamia yleisiä neuvoja taskuvarkaiden ja turistihuijauksien varalta.

Taskuvarkaat

Taskuvarkaat luovat ruuhkapisteitä esim. metron oville. Sisäpuolella on muutama ihminen hidastamassa sisäänpääsyä ja tungoksessa takanasi olevan taskuvarkaan kädet pyörähtävät taskujesi lävitse.

Varkaat saattavat seurata sinua tovin nähdäksesi mihin laitat lompakkosi maksamisen jälkeen. Joskus joku huomaavainen kanssajonottaja saattaa myös kertoa sinulle “juuri kuullensa kuinka joltakulta ihan äsken vietiin lompakko huomaamatta”. Hyvin usein tämänkaltaiset huomaavaiset varoitukset saavat huolestuneen turistin taputtamaan tutkivasti sitä taskua missä lompakko tai puhelin on. Näin itse välität viestin tarkkailijalle siitä missä omaisuutesi mukanasi kulkee.

Lipunmyyjät

Isojen nähtävyyksien lähellä seisoskelee ystävällisiä “oppaita” virallisen näköisine kaulapasseineen. Saattaapa kulmalla olla pieni kojukin. Myynnissä on “Ohi jonon”-lippuja tai “Premium”-luokan lippuja joilla pääset tapaamaan esimerkiksi paavia. No et pääse. Osta lippusi kohteesi viralliselta kassalta. Jos se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta niin ..

Rahankerjääjät

Katukauppias-tyyppiset kerjääjät tarttuvat käsivarteesi, laittavat kämmenellesi jotain ja aloittavat hyväntuulisen tarinoinnin joka muuttuu itsepintaiseksi jankuttamiseksi joka estää etenemisesi. Älä ota vastaan mitään, ilmaise kehokielelläsi sekä kädelläsi “EI” ja jatka matkaasi. Sinulle saatetaan antaa ystävyysranneke, pieni koriste-esine tai tyttöystävälle ruusu ja vastineeksi odotetaan tietenkin rahaa. Mitä enemmän sitä parempi. Tyttöystävän edessä ruususta kieltäytyvä mies on automaattisesti tunteeton ääliö joten jäänee naisen vastuulle olla ottamatta käteen työnnettyä ruusua vastaan. Ovelaa eikö?

Jos ruusu tai tavara on jo kädessäsi, saattaa kerjääjä kieltäytyä sitä ottamasta enää vastaan ja vaatii vain rahaa. Kehonkieli ja määrätietoisuus on hyvä ase aina. Kieltäydy tiukasti mutta ystävällisesti samalla matkaasi jatkaen. Alistuva asenne saattaa saada yrittäjän painostamaan lujemmin ja pian jo kaiveletkin taskujasi koska se saattaa sinusta olla helpompi tapa päästä tilanteesta eroon. Tekniikka perustuu siis röyhkeään väsyttämiseen.

Roomassa gladiaaattoreiksi pukeutuneet miehet änkeävät kanssasi samaan kuvaan ja vaativat jopa 20 euroa palkaksi tästä. Samaan joukkoon kuuluu allekirjoituksia keräävät siistin näköiset nuoret ihmiset, virallisine lappusineen ja katettuine pöytineen tai jopa katoksineen. Sinulta pyydetään allekirjoitusta adressiin eläinkokeita vastaan tai annat nimesi HIV-tutkimusten kannatukseksi tai mikä ikinä onkaan juuri sillä hetkellä “muodikasta”. Joku tarjoaa apuaan laukun junaan kantamisessa, lippuautomaatin käyttämisessä tai junalaiturilla lipun leimaamisessa. Näitä kaikkia yhdistää valitettavasti sama lopputulema: toiminnan jälkeen alkaa todella painostava rahalahjoituksen vaatiminen.

Toinen ryhmä kerjää rahaa ajoittain aggressiivisestikin tai tunteisiin vetoavasti. Vedotaan sairaisiin lapsiin ja maailman suurimpaan perheeseen sekä nälkään. Kerjääjä tulee iholle eikä väisty, tai pahimmassa tapauksessa kerjääjiä on useampia piirittämässä uhriaan. Tällöin yleensä taskut tyhjenevät ihan kuin itsestään.

Muuta huomioitavaa

Eri maissa on erilaisia käytäntöjä. Esimerkiksi taksit. Suomessa hinnoittelu perustuu aina viikonpäivään/kellonaikaan ja ajettuihin kilometreihin. Roomassa lentokentälle vievien kuskien tiedetään huijanneen suomalaisilta monta sataa kyydistä sillä turisti ei ole ollut tietoinen kaupungin kyseiselle reitille asettamista kiinteistä taksoista. Muutoin perinteinen hinnoittelupolitiikka tietenkin on yhtäläinen suomalaisen kanssa.

Roomassa on myös kahviloissa erilainen hinnoittelupolitiikka. Kahvi tiskillä huiviin kietaistuna maksaa niin italialaiselle kuin turistillekin noin 0,70-1,50 euroa. Mutta kun se pylly istahtaa kahvilanpöytään, tuplaantuu syötävän ja juotavan hinta.

Tutustu siis matkakohteesi tapoihin sekä kulttuurieroihin, aina ei kyse ole huijaamisesta ja näin voit osoittaa myös itse kunnioitusta maan tapaan sopivin keinoin vierailemassasi kohteessa.

Varaudu ennakkoon

– Tutustu kohteisiin ajoissa ja vieraile vaikkapa matkailufoorumeilla. Saat nopeasti paljon tietoa yleisistä käytännöistä.

– Tarkista ennen lähtöäsi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo.

– Siltä varalta että varas vie puhelimesi lompakkosi sijaan, pidä huoli että matkatavaroittesi joukossa on lappu jossa on tärkeät yhteystiedot, liittymän ja korttien sulkemiseen tarvittavat tiedot, lentosi varausnrot jne. Älypuhelin on mahtava väline, mutta mikäli kaikki tiedot ovat varkaan mukana voi kotiinpaluusta tulla ylimääräistä päänvaivaa.

– Muista ettei taskuvaras tai huijari ole aina likaisen narkkarin näköinen mies, vaan se vieressäsi seisova pohjoismaalaisen näköinen kiltti tyttö saattaakin piilotella karttansa tai iPadinsa alla liian levottomasti muiden laukuilla liikehtivää kättään.

– Älä koskaan pidä mukanasi koko lomakassaasi, vaan jätä aina enimmät rahat tai luottokorttisi hotellille.

Se maalaisjärki! Yllättävän usein näkee turisteilla puhelimia takataskussa tai selkäreppuja selässään. Huomaamatta tulee kätevyyssyistä sitten laitettua rahat tai puhelin repun sivutaskuun ja se on aikalailla varma hyvästijättö tavaroille suurkaupunkien vilinässä. Tässä kohtaa maalaisjärki on poikaa. Jos selkäreppu on pakko valita kaupungille mukaan, suosittelen vetoketjulukkoja sekä tärkeiden tavaroiden pakkaamista alimmaiseksi tai selkätaskuun. Itselläni on ihan tavallinen naisten pieni rinnan yli heitettävä olkalaukku jonka tärkein ominaisuus on vetoketju suulla ja rahani suljen vielä vetoketjulliseen sisätaskuun.

Usein vahinko tapahtuu kun huomiosi on kiinnittynyt tai kiinnitetään muualle. Lomallaan uusista kiehtovista nähtävyyksistä, uudenlaisista aistiärsykkeistä nauttiva, rentoutunut turisti on siihen oivallisin saalis. Älä anna kuitenkaan pelon tai turhan ylivarovaisuuden pilata lomaasi. Yhtälailla saatat tulla ryöstetyksi Kalliossa tai Lahdessa. Maalaisjärjen kera pysyt turvassa.

Kevennykseksi:

Tähän oheen vielä Apollo Robbinsin esitelmä siitä miten ihmistä ja hänen tarkkaavaisuuttaan voi hämätä. Esitelmä on englanniksi mutta Apollo suorittaa muutaman esimerkin jotka kyllä ymmärtää. Miten sinulle kävi kävi viimeisen huomion tekemisen kanssa?

Apollo Robbins: The Art of misdirection

Ja tässä linkki Apollon videoon jolta näet miten näppärä taskuvaras vain kevyesti koskettamalla tyhjentää taskusi.

NatGeotv.com / Brain Games / Taskuvaras

Sarja tuli aiemmin suomeksi nimellä “Aivopelit” ja oli muutenkin sangen viihdyttävä sarja siitä miten ihmisen aistit toimii.