Viale Tor Marancia

Viale Tor Marancia 63

Rooman kaunein ulkoilmamuseo hakkaa Guggenheimit mennen tullen. Jos Merihaka maalattaisiin samalla tapaa, houkuttelisi se varmasti turisteja mahdollista Guggenheimia enemmän.

Tor Marancia on siis lähiö Roomassa. Huhupuheen mukaan alueella asui mafiaväkeä 60-80-luvulla ja alue profiloitui ei halutuksi-asuinalueeksi. Alueeksi, jonne siis pienituloiset asumiskustannusten takia joutuivat. Alue on edelleen pienituloisten asuinpaikka, mutta väestön profiili on siistiytynyt.

Rooman kaupungin, Fondazione Roman ja 999Contemporaryn yhteistyönä käynnistettiin BIG CITY LIFE -projekti tammikuussa 2015. Projektin kesto oli vain seitsemän viikkoa ja sen aikana luotiin 20 (tällä hetkellä muraaleja on enemmän) taideteosta yhteentoista taloon. Talojen 500 asukasta yhdessä kymmenestä maasta tulleen kahdenkymmenen taiteilijan kanssa loivat upean lopputuloksen muuttaen harmaan lähiön uniikiksi ulkoilmamuseoksi.

Taiteilijat uskoivat,  että nukahtaneen lähiön turruttamat asukkaat alkaisivat taas kohtaamaan toisiaan ja viettämään aikaansa yhdessä omilla pihoillaan, omassa ulkoilmamuseossaan taiteesta nauttien.

Alueesta tulikin pian suosittu nähtävyys. Roomasta löytyy yhä enenevin määrin alueita joissa tämänkaltaisia taideteoksia on esillä sekä kaupungin, että suurten yritysten kanssa yhteistyönä luotuna, Ostiense hyvänä esimerkkinä.

Huomaattehan, että talot ovat edelleen normaalissa asumiskäytössä, roskaaminen on ankarasti kielletty ja muutoinkin kunnioittava käyttäytyminen hiipparoidessa toisten pihoilla on tarpeen. Älä astu nurmikolle.

Tor Marcianalle pääset helposti esim. Largo di Torre Argentinalta. Arkisin bussi 30, 11 pysäkkiä / viikonloppuisin bussi 130F, 10 pysäkkiä. Jää pois Piazza Elio Rufinolla. Tarkista tiedot kuitenkin vielä omana matkustusajankohtanasi.

Rooman julkisen liikenteen reittioppaan löydät englanniksi täältä, lue myös vinkkini mobiilioppaaseen täältä.

Tämä kirjoitus kuuluu kategoriaan: Street Art